В днешно време виждаме, че Холивуд залага много на правенето на ремейки. Нови версии на стари филми излизат всяка година. И макар феновете не винаги да са доволни, то големите студиа почти винаги си избиват парите и дори печелят нещо отгоре след като са пуснали своя продукт по кината. Света на игрите изглеждаше имунизиран срещу всичко това. Ремейки се правят по-рядко, а когато това се случва, зад проектите винаги стоят верни фенове предаващи модерен облик на любимите ни класики. До сега.

Blizzard е една от най-големите компании за игри в света. Тя се радваше на верни фенове, а през последните десетилетия всичките ѝ игри се радваха на голям успех. Световете на Warcraft, Starcraft и Diablo са толкова богати, че за тях има писани книги, а феновете им са буквално милиони.

Феновете с нетърпение всяка игра на компанията, отделно от това, когато се разбра, че Warcraft 3 ще се сдобие с ремастрирана версия, много от почитателите на RTS жанра също започнаха да следят с голям интерес проекта. Определено можем да кажем, че има суша в стила на стратегиите в реално време.

Излизането на Warcraft 3: Reforged обаче се превърна в доста противоречиво събитие, а много от феновете гледат вече с недоверчиво око на Blizzard. Как се стигна до тук?

Warcraft 3: Reforged

Снимка: Blizzard

Първо да започнем с добрите новини, на пръв поглед Warcraft 3: Reforged е просто графично оптимизиран вариант на познатата ни игра, в които расите на Хората, Орките, Немъртвите и Нощните елфи се бият едни срещу други.

Механиката по събиране на ресурси, правене на армия и герои, както и нейният микромениджмънт са запазени 1:1. Най-големите промени спрямо оригинала са в графиката.

Warcraft 3: Reforged

Снимка: Blizzard

Именно тук идва първата разделителна линия. Според мнозина, макар към единиците да е обърнато внимание, то анимацията им изглежда претрупана. Теренът също не изглежда кой знае колко добре.

Феновете уличават Blizzard в лъжа. През 2018 година компанията показа чат от кътсцена от една от мисиите в играта. Тя включваше високо ниво на детайли и определено бе подобрена версия на оригинала. Е във финалната версия на Warcraft 3: Reforged се оказа, че кътсцената въобще не е като показаната през 2018 г., а е просто копие с по-висока резолюция на оригинала.

Всъщност именно това е най-голямото оплакване срещу играта. Тя сякаш не е правена с любов, а с идеята за бърза направа на пари. Мързелът е виден, а за него свидетелстват и многото бъгове в играта.

Warcraft 3: Reforged

Снимка: Blizzard

Blizzard разгневиха феновете си и по още една причина. В споразумението към играта се казва, че всички модове, които бихте направили не са ваша собственост, а такава на Blizzard.

За капак на всичко играта е нестабилна, крашовете са чести, а въпреки малкото визуални подобрения размера ѝ е 30 GB, или над 15 пъти повече от оригинала.

Факт е обаче, че някои от най-критичните бъгове вече са оправени, а от Blizzard пуснаха и официално извинения относно състоянието на играта. Но това едва ли ще е достатъчно, за да се скрие основното - Warcraft 3: Reforged не е направена от любов към играта и феновете, а с идеята за бързо натрупване на пари, точно като ремейките в Холивуд. Това е причината поради, която даваме палец надолу на играта. По-добре си изтеглете оригиналния Warcraft 3.