Американското студио Activision, собственост на Microsoft, спечели втора победа в продължаващата съдебна битка срещу EngineOwning - създател и разпространител на чийтове за игри от поредицата Call of Duty.

Припомняме, че Activision съди EngineOwning през януари 2022 г. През февруари 2023 г. съдията постанови да се платят 3 млн. щ. долара на издателя на Call of Duty като част от споразумение с две лица, участващи в разработването на чийтове.

Първоначалните претенции на Activision бяха насочени срещу много по-голям брой лица, така че компанията не спира дотук и продължи борбата срещу EngineOwning. Преди ден Окръжният съд на САЩ постанови EngineOwning да плати 14 465 600 щ. долара обезщетение на Activision и да предаде домейна EngineOwning.to на компанията, както и да издаде постоянна забрана за "незаконните дейности" на организацията. 

Съдия Майкъл Фицджералд призна EngineOwning, нейните основатели и други служители за виновни за нарушаването на Закона за авторското право в цифровото хилядолетие (Digital Millennium Copyright Act - DMCA), въз основа на който е наложена глобата от 14 млн. долара:

- Activision успешно доказа, че EngineOwning е продължила да заобикаля нейните системи за сигурност и да продава зловреден софтуер в нарушение на DMCA;

- минималният размер на обезщетението за нарушаване на DMCA е 200 щ. долара;

- Тази сума е умножена по приблизителния брой на измамните програми на EngineOwning, изтеглени в САЩ (72 328), за да се получи сумата от 14 465 600 щ. долара.

Трябва да се отбележи, че новата победа на Activision над EngineOwning е техническа, тъй като представителите на организацията не са отговорили на исканията на съда. Разработчиците на чийтове не признават претенциите към техния домейн, въпреки че за всеки случай са подготвили резервни такива.

Въпросът дали Activision ще получи парите, които й се дължат, и дали ще може да влезе във владение на сайта EngineOwning, остава открит. Към момента на публикацията EngineOwning, който оперира от САЩ, продължава да продава измамния софтуер.