Плановете на Epic Games да пусне свой собствен магазин за приложения за iOS от трети страни в ЕС са застрашени, тъй като Apple е блокирала акаунта на компанията за разработчици. В своя блог Epic сподели писмо, получено от адвокатите на Apple, в което компанията за игри е определена като "ненадеждна".

"Моля, имайте предвид, че от този момент Apple прекратява участието на Epic Games Sweden AB в програмата за разработчици на Apple", се казва в писмото с дата 2 март, като се цитира правото на Apple да прекрати едностранно лицензионното споразумение по свое усмотрение.

След като Apple обяви плановете си да разреши магазини за приложения за iOS на трети страни в Европа, Epic Games обяви плановете си да пусне свой собствен магазин за игри за iOS и да възобнови Fortnite на платформата след премахването ѝ през 2020 г. На 16 февруари Epic обяви, че Apple е отключила акаунта на Epic Games Sweden за разработчици. Припомняме, че той беше блокиран заедно с премахването на Fortnite от App Store.

На 23 февруари ръководителят на App Store Фил Шилер в имейл до ръководителя на Epic Тим Суини поиска "писмени гаранции", че Epic Games "ще изпълни задълженията си" и напомни, че през 2020 г. вече е нарушила лицензионното споразумение, като е добавила поддръжка на плащания от трети страни във Fortnite на iOS.

От своя страна главният изпълнителен директор на Epic Games Тим Суини заяви, че "Epic и нейните дъщерни дружества действат добросъвестно и ще спазват всички настоящи и бъдещи споразумения с Apple и са готови да предоставят всички необходими гаранции по всички въпроси".

След това, на 2 март, адвокатите на Apple изпратиха писмо до Epic, в което ги информираха за закриването на акаунта на Epic Games за разработчици: "Epic има история на нарушаване на условията на програмата за разработчици на Apple, както и на лицензионното си споразумение. Предвид гореизложеното Apple се обърна директно към г-н Суини за разяснения защо трябва да се доверим на Epic Games Sweden AB и да му позволим да участва в програмата за разработчици. Отговорът на г-н Суини не се счита за достатъчен или достоверен."

В писмото на Apple се цитират също така съобщението на Sweeney от 26 февруари и "неотдавнашното изявление в австралийския съдебен спор" и се казва, че Apple е загрижена, че Epic Games Sweden "не възнамерява да спазва договорните си задължения към Apple и всъщност е средство за манипулиране на производствата в други юрисдикции".

На брифинг за пресата Суини заяви, че Epic не е получавала никаква комуникация от Apple между имейла на Шилер и писмото от адвокатите на Apple, и заяви, че би била готова да предостави "всякакви гаранции, които те желаят", за да спази договорното споразумение. На въпроса дали Epic планира да спазва условията на Apple за разработчиците въпреки публичните критики към нейната политика, Суини отговори: "Да, абсолютно".

В публикацията в блога си Epic обвини Apple, че "елиминира един от най-големите потенциални конкуренти на Apple App Store", "подкопава способността си да бъде жизнеспособен конкурент" и "показва на други разработчици какво се случва, когато се опитате да се конкурирате с Apple или критикувате нейните нелоялни практики". Компанията подчерта, че "ще продължи да се бори за лоялна конкуренция на устройствата с iOS в Европа и по света".

Въпреки че прекратяването на акаунтите на разработчици от страна на Apple засяга плановете на Epic да пусне свой собствен магазин за приложения за iOS, главният изпълнителен директор на компанията предположи на брифинга, че Epic все пак може да върне Fortnite в iOS чрез магазин за приложения на трета страна на друга компания в Европейския съюз.