Издателят Tripwire Interactive и испанското студио The Game Kitchen (Blasphemous, Blasphemous 2) публикуваха нов трейлър на тактическото стелт приключение The Stone of Madness.

Събитията в The Stone of Madness се развиват през XVIII век в Пиренеите. Петима затворници от йезуитски манастир, превърнал се в дом за душевноболни и затвор на Инквизицията, се обединяват, за да се справят със страховете си и да намерят начин да избягат.

Играта ще предложи две пълноценни кампании с различни сюжети, цели, специални герои и изненади. Потребителите ще се редуват да управляват Агнес, Леонора, Едуардо, Амелия и Алфредо. Всеки от тях има уникални умения, които могат да се подобряват, като четене на заклинания, унищожаване на цели, отвличане на вниманието на враговете и изследване на труднодостъпни места. Чрез комбиниране на уменията геймърите могат да намират инструменти и улики, разпръснати из манастира.

Героите обаче имат не само способности, но и уязвимости (също уникални). Изправени пред страховете си, те постепенно губят разсъдъка си. В крайна сметка поведението на героя може сериозно да се промени - до параноя и епизоди на насилие.

The Stone of Madness е игра с денонощен цикъл, непрекъснат поток на времето и последици от действията, така че трябва да пресмятате всяка стъпка и да вземате предвид много обстоятелства (включително времето на деня). През деня е най-добре да изследвате и събирате ресурси, а през нощта е най-добре да планирате бягството си, когато пазачите стават по-силни и се появяват зли духове.

Визуалният компонент на The Stone of Madness е вдъхновен от творбите на испанския художник от XVIII век Франсиско Гоя. Според авторите играчите ще се почувстват "сякаш пътуват из оживяла картина на Гоя".

В коментарите към трейлъра много потребители изразиха разочарование от избора на следващия проект на The Game Kitchen (повечето очакваха обявяването на Blasphemous 3), но все пак приеха новината с ентусиазъм. "Надявах се на Blasphemous 3, но много ми харесва The Stone of Madness", пише DreadOfKnightFX. "Изглежда напълно уникално."

Играта беше обявена през август 2020 г. - по това време по нея работеше екипът на Teku Studios. Компанията все още участва в проекта, но в трейлъра или на официалния уебсайт не се споменава нищо за нея. Първоначално излизането на The Stone of Madness беше планирано за пролетта на 2021 г., но сега приключението ще бъде пуснато в началото на 2025 г. Списъкът на платформите остава същият: PC (Steam, Epic Games Store), PlayStation 5, Xbox Series X, S и Nintendo Switch.