Разработчиците от френското студио Tower Five представиха нов 8-минутен трейлър на фотореалистичната стратегия в реално време Empire of the Ants, записан на PlayStation 5. Те също така обявиха, че играта ще получи поддръжка на PlayStation 5 Pro в деня на пускането ѝ на пазара, който съвпада с деня на пускането на конзолата.

Видеото показва откъси от преминаването през първоначалните мисии, заснети директно от PlayStation 5 в 4K резолюция. Задачите варират от просто изследване на района до битки с дълбоки тактически и стратегически компоненти. Същото съдържание беше демонстрирано наскоро от американския блогър Punish.

В началото на видеото главната героиня, мравка на име 103 683, преследва пеперуда, общува със своите сродници (присъстват диалози с избор на отговор) и сканира обекти, откривайки специални ароматни молекули. По-късно играчът построява аванпост и започва да изгражда армия, която му позволява да спечели битката с термитите и да унищожи гнездото им.

Що се отнася до подобренията за PlayStation 5 Pro, авторите обещават плавни 60 кадъра в секунда на новия модел конзола. Според разработчиците Empire of the Ants ще бъде една от първите игри, които използват напълно възможностите на устройството.

Припомняме, че по Empire of the Ants работят ветераните от Creative Assembly (известни с поредицата Total War). Стратегията е базирана на романа "Мравки" на френския писател Бернар Вербер (Bernard Werber) от 1991 г. Освен да развивате колонията си, да събирате ресурси и да участвате в битки, ще трябва да разширявате владенията си, да сключвате съюзи и да се адаптирате към условията на различните сезони.

Прякото управление на генерала в битките с поглед от трето лице ще бъде един от иновативните елементи на играта. Обещани са също така персонализирана трудност и лесно управление с контролер. Заедно с кампанията с историята е обявен мултиплейър с потребителски лобита и ранкирани режими "1 на 1" и "Всеки за себе си" за трима души. Технологичната основа е Unreal Engine 5.4.

Empire of the Ants ще излезе на 7 ноември 2024 г. за компютри (Steam, GOG, Epic Games Store), PlayStation 5, Xbox Series X и S.

Стратегическата игра ще получи две специални издания - лимитирано издание на дребно и разширено дигитално издание. И двете включват цифров артбук и саундтрак, а предварителната поръчка на второто ще отключи и достъп до пълната игра три дни преди премиерата.