Изминаха повече от две години от излизането на Elden Ring и човек би си помислил, че до пускането на добавката Shadow of the Erdtree разработчиците от студиото FromSoftware ще са отстранили основните технически недостатъци на играта. Експерти от Digital Foundry анализираха проблема.

Експертите от Digital Foundry отбелязаха, че дизайнът на света и битките в Shadow of the Erdtree се е оказал доста сполучлив, но за оптимизацията на геймплея на конзоли и компютри не може да се каже така. Стабилни 60 кадъра в секунда на PS5, Xbox Series X и S като че ли не е имало и няма:

Версията за PS5 е най-стабилна, но дори в режим на производителност (резолюция от 1512p до 2160p) тя показва провисвания до 40 кадъра в секунда, чийто ефект не може да скрие дори VRR;

в режим на високо качество (пълно 4K) и трасиране на лъчи (1620p) ситуацията не е по-добра - първият работи при 35-45 fps, а при втория показателят може да падне под 30 fps;

Xbox Series X показва сходни резултати с PS5, но производителността спада още повече (средно с 5-8 fps) - VRR скрива спада до 40 fps (спрямо 48 fps при PS5);

Xbox Series S остава без режим за проследяване на лъчи и се представя по-зле от Series X в другите два.

На компютри нещата не са по-добри: бариерата от 60 кадъра в секунда не е отпаднала, няма поддръжка за ултрашироки монитори и популярни методи за мащабиране (FSR, DLSS, XeSS), а сенките все още изскачат на играча, когато е активирано рейтрейсинг.

Освен това версията за PC все още страда от неравномерни кадри и резки "насичания" с падане на честотата на кадрите до нула поради неефективно използване на процесора. От Digital Foundry недоумяват как студиото може да игнорира очевидните технически недостатъци на играта за PC и конзоли. PC-версията на Shadow of the Erdtree е наречена най-лошата от тестваните, като ситуацията при конзолите е частично спасена от VRR.

Elden Ring: Shadow of the Erdtree беше пусната на 21 юни за компютри (в Steam), PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X и S. Слабата производителност беше една от причините за "смесените" отзиви за добавката в Steam.