Epic Games потвърди намерението си да върне популярната игра Fortnite не само на iPhone, но и на iPad. Но само за жителите на Европейския съюз. Това е улеснено от действащото в региона антитръстово законодателство, за спазването на което Apple е принудена да разреши изтеглянето на приложения от магазини за цифрово съдържание на трети страни на своите устройства.

Съобщава се, че в ЕС версията на Fortnite за iPhone ще стане достъпна заедно с пускането на магазина за цифрово съдържание Epic Games Store. Няма точна дата за пускане на платформата, но разработчиците твърдят, че това ще се случи скоро.

Първоначално Epic Games не планираше да върне версията на Fortnite за iPad, но тази седмица Европейската комисия, която е основният регулатор на индустрията в региона, нареди на Apple да направи iPadOS по-отворена. Apple разполага с шест месеца, за да изпълни исканията на регулатора и да приведе платформата iPadOS в съответствие със Закона за цифровите пазари (DMA). Очевидно след това Epic Games ще може да предостави Fortnite за изтегляне от iPad.

Напомняме, че от iOS 17.4 потребителите на iPhone в Европейския съюз могат да изтеглят приложения не само от App Store, но и от магазини за цифрово съдържание на трети страни, а след излизането на iOS 17.5 приложенията могат да се изтеглят директно от уебсайтовете на разработчиците. Към момента само приложенията за iPhone могат да се изтеглят извън App Store, но Apple ще трябва да въведе подобна функция за iPadOS в рамките на шест месеца.