Постепенно навлизаме в ерата на облачния гейминг. Възможността играчите да използват хардуерна мощ, отдалечена от тях и чрез крайни устройства да играят различни заглавия за сега се възприема добре и много компании гледат в тази посока. Сред тях вече е и Facebook. Наред със своята собствена хостинг услуга, социалната мрежа обяви и своя cloud гейминг платформа.

Новината съобщи лично един от вицепрезидентите на компанията Джейсън Рубин. Той споделя пред медии, че подходът все пак ще е внимателен. Новата услуга няма да има за цел да се конкурира с платформи като Stadia на Google и GeForce Now на Nvidia, които предлагат облачен достъп до ААА заглавия.

Вместо това Facebook ще предлага безплатни игри за мобилни устройства, които ще могат да се играят директно от приложението за Android на Facebook или в браузъра. С течение на времето системите ще се подобряват, така че да могат да поемат по-сложни и "по-тежки" игри, а до тогава платформата ще е напълно безплатна.

Игрите, с които стартира гейминг платформата на Facebook, са Asphalt 9: Legends, Mobile Legends: Adventure, PGA TOUR Golf Shootout, Solitaire: Arthur"s Taleи на 2K. Първоначално услугата ще е достъпна само за САЩ, но скоро ще може да се ползва и в цял свят.