Седмица преди официалната премиера сайтовете на агрегаторите Metacritic и OpenCritic са залети с отзиви за масивната японска ролева игра Final Fantasy VII Rebirth за PS5 - вторият епизод от римейка на класическата игра Final Fantasy VII.

В Metacritic вече са събрани 116 отзива за Final Fantasy VII Rebirth с рейтинг 93%. В OpenCritic картината е подобна - 85 рецензии и същите 93% (както и 100% препоръки от критици).

За сравнение: първата част на римейка - Final Fantasy VII Remake - получи 87% при излизането си преди четири години във версия за PS4. Изданието от 2021 г. с подзаглавие Intergrade получи 86% на PC и 89% на PS5.

Рецензентите бяха възхитени от очарователните герои, обширния и богат отворен свят, бойната система, която е подобрена в сравнение с Remake, саундтрака, от който ви побиват тръпки, и приятната графика. В минусите на проекта записаха неравномерното темпо на повествованието, понякога монотонното съдържание в отворения свят, размития финал, задължителните мини игри и проблемите с качеството на изображението в режим на изпълнение. Критиците са единодушни, че с Final Fantasy VII Rebirth Square Enix е създала (чудовищна ролева игра, която рискува да изцеди добри 80 часа от живота ви и да ви остави с повече въпроси, отколкото отговори.

Final Fantasy VII Rebirth се очаква да излезе на 29 февруари за PS5, където в момента е налична и безплатна демо версия. Играта ще бъде ексклузивна за конзолата на Sony за поне три месеца, до 29 май.