Японският сюрреалистичен художник и дизайнер на игри Томоми Юки Сакуба обяви, че ще пусне своя хорър куест Garage: Bad Dream Adventure в Steam на 8 юли. Играта от 1999 г. ще получи подобрения и ново съдържание.

В сюжета на заглавието психотерапевтично устройство, наречено "Гараж", вкарва главния герой в подсъзнанието му, където той се превръща в нещо средно между автомобил и човек. Потребителите ще трябва да намерят същество, наречено "Сянката", и да се опитат да избягат от лабиринт, подобен на свят с разрушени дървени постройки, канализация и ръждясал метал.

Garage: Bad Dream Adventure е класическо point-and-click приключение, в което изследвате стаи и решавате пъзели. Съществува обаче и система за развитие на героя. Геймърите могат да подобряват тялото на героя с модификации. Освен това те трябва да попълнят запасите си от гориво.

Сакуба започва да експериментира с разработването на игри в началото на 90-те години, след като се сблъсква с куеста Cosmic Osmo and the Worlds Beyond the Mackerel на Cyan Worlds. Последният, както и оригиналният Myst от 1993 г. на същото студио, е създаден в програмната среда HyperCard, която по онова време се предлага безплатно с всички нови компютри Apple Macintosh. Художникът разработва няколко прототипа с помощта на този инструментариум, а по-късно започва работа по пълноценна игра за биомеханичния герой заедно с екипа на студио Kinotrope.

Garage: Bad Dream Adventure е издадена в Япония на 25 март 1999 г. за Windows и macOS. Издателят Toshiba-EMI спира издаването на дискове малко след излизането на играта, като успява да отпечата само три хиляди копия, така че дори в Япония хорърът се смята за рядкост. През декември 2021 г. актуализираната му версия стана достъпна за мобилни устройства с iOS и Android.

Ремастерът ще предлага следното:

  • преработени изображения;
  • видеоклипове, подобрени с помощта на интерполация на кадри, базирана на изкуствен интелект;
  • подобрен интерфейс и баланс на играта;
  • нови глави, завършеци и второстепенни куестове;
  • три допълнителни слота за запаметяване (оригиналът имаше два);
  • поддръжка на облачни запаметявания в Steam.

Сакуба също така отбеляза, че играта ще бъде пусната в Steam без цензура, с всички оригинални изображения и клипове. Студиото му Metal Works помогна за създаването на новата версия с помощта на SmokymonkeyS, разработчик на вече затворената онлайн ролева игра Ninelives.

Garage: Bad Dream Adventure ще поддържа английски, китайски и японски субтитри.