Членовете на Международния олимпийски комитет (МОК) на 142-рата си сесия в Париж единодушно одобриха решението за създаването на Олимпийски игри по киберспортове. Въпреки че МОК сподели подробности за първата в историята Олимпиада по киберспортове преди седмица и половина, 23 юли вече може да се счита за неин официален рожден ден.

МОК нарече одобрението на създаването на Олимпийските игри по киберспортове исторически момент, а президентът Томас Бах го определи като начало на нова ера за организацията.

"Това наистина е нова ера за МОК. С потвърждаването на създаването на Олимпийските игри за киберспорт от сесията на МОК ние сме в крак с цифровата революция", заяви Бах в съобщение за медиите.

Първите олимпийски игри в киберспорта ще се проведат през 2025 г. в Саудитска Арабия. Срокът на споразумението между МОК и Олимпийския комитет на източната страна е 12 години. След решението на МОК "незабавно ще започне работа по определяне на мястото и точния час на първите олимпийски игри по киберспортове, проектите, които ще бъдат включени в програмата, квалификационния процес за участниците и други подробности".

Според френското издание L'Equipe в момента МОК преговаря за включването на такива хитове като Rocket League, Street Fighter и League of Legends в програмата на първата олимпиада по киберспорт.