Японският издател и разработчик Square Enix (Final Fantasy, Dragon Quest, Kingdom Hearts) обяви нова средносрочна стратегия. Планът е озаглавен: "Square Enix Reboot and Awakening".

Square Enix признава, че предишният план (разширяване на MMO бизнеса, продажба на западни студия и франчайзи) не е проработил поради лошо подбрани дати за пускане на пазара и неуспеха на някои игри да "оправдаят очакванията за печалба".

Bloomberg съобщава, че продажбите на последните големи издания на Square Enix не са отговорили на очакванията: става дума за Final Fantasy XVI, Final Fantasy VII Rebirth и пенливия онлайн шутър Foamstars, базиран на екипни игри.

С новия план Square Enix "агресивно ще преследва мултиплатформена стратегия", която включва конзоли Nintendo, PlayStation, Xbox и PC. Компанията също така възнамерява активно да "ангажира потребителите на компютри".

"Рестартирането и пробуждането на Square Enix" ще отбележи и преминаването на издателя от "количествени към качествени" проекти. Необявените игри, отменени като част от "рециклирането на съдържание" на стойност 140 млн. долара, не се вписват в новата стратегия.

Square Enix също така потвърди, че компанията ще трябва да се преструктурира като част от новия план. Инициативата ще доведе до съкращения в американския и европейския клон - ще бъдат засегнати издателската дейност, ИТ и инди подразделението Collective.

Главният изпълнителен директор на Square Enix Такаши Кирю подчерта, че обявените промени няма да се отразят веднага на продажбите. След съобщението акциите на компанията се сринаха с 16%, което е най-големият им спад от 13 години насам.