Американската компания Take-Two Interactive Software, която е собственик на 2K, Private Division, Rockstar Games и отскоро на The Gearbox Entertainment Company, обяви масови съкращения.

Като част от програмата за намаляване на разходите издателят на GTA VI ще съкрати 5 % от целия си персонал. Към 31 март 2023 г. в Take-Two работят 11 500 души, така че решението ще засегне около 600 служители.

Инициативата ще доведе и до закриването на редица необявени проекти, разходите на Take-Two Interactive по които ще достигнат 140 млн. щ. долара. Кои игри са отменени, не се уточнява.

Размерът на плащанията към служителите на Take-Two Interactive, засегнати от масовите уволнения, ще възлезе на още 35 млн. долара. Въпреки това компанията очаква да спести над 165 млн. долара за годината в рамките на инициативата.

Заслужава да се отбележи, че през февруари главният изпълнителен директор на Take-Two Щраус Зелник увери, че не се планират масови уволнения, въпреки подготовката на програмата за намаляване на разходите.

Съобщението идва само няколко седмици след като Take-Two обяви, че купува Gearbox от шведската холдингова компания Embracer Group. Компанията похарчи 460 млн. щ. долара за придобиването.

Take-Two очаква да спечели повече от 5 млрд. долара през настоящата финансова година, а основното издание на компанията през следващите години - Grand Theft Auto VI - трябва да осигури значително увеличение на годишните приходи.