S.T.A.L.K.E.R. е една от най-култовите игри, излизали някога. Оригинала е разработен от украинско студио през 2007 година, а скоро след това следват още две части. Нито една игра не е пресъздавала толкова добре атмосферата на изоставените сгради на Припят толкова добре. Обърнато е внимание и на най-дребните детайли, като сменящото се климатично време, цикъла ден и нощ и растителността.

За незнаещите S.T.A.L.K.E.R. се развива в алтернативна вселена, в която зоната, образувана около експлодиралия АЕЦ Чернобил не е изоставена напълно. Там започват да се извършват редица експерименти, което довежда до втори инцидент, случил се през 2006 г. Той изпълва зоната с мутанти, и със странни артефакти. Армията на Украйна бързо реагира и поставя "Зоната" под по-строг контрол, но междувременно тя става магнит за учени, приключенци, военизирани групи и секти, бандити и най-вече на сталкери - събирачи на артефакти.

За атмосферата на играта може да се пише много, но истината е, че всеки обичащ разходките из изоставените сгради и индустриални зони би я харесал на момента. Хорър елементите, екшънът и сървайвъл мотивите също са налице. Често може да видите сталкери около лагерния огън, а водката е най-евтиното средство срещу радиацията.

От излизането на последната трета част от оригиналния S.T.A.L.K.E.R., феновете чакат дебюта на S.T.A.L.K.E.R. 2.

Вижте как ще изглежда S.T.A.L.K.E.R. 2 >> >> >>

Оригинално S.T.A.L.K.E.R. 2 бе обявен през 2010 година, излизането му трябваше да се състои през 2012 г. Проблеми по създаването на нов енджин се превърнаха в причина за отлагане и прекратяване на разработките по играта.

Но украинското студио,GSC Game World, стоящо зад оригиналната S.T.A.L.K.E.R. продължи да съществува, въпреки проблемите в него.

През 2018 година стана ясно, че S.T.A.L.K.E.R. 2 все пак се разработва, но този път с енджина e Unreal Engine 4. Очакваната дата на излизане бе насрочена за 2021 година.

Приближавайки се към тази дата, украинците започнаха да разкриват малко по малко късчета информация за продължението на култовата поредица. Вече е налице и първия трейлър.

Както се вижда от видеото играта изглежда доста обещаващо и красиво. Става ясно, че конспиративните експерименти, извършвани в зоната отново ще са елемент. Виждат се антените и на радара "Дуга", които според играта могат да се ползват за контрол над съзнанието. Виждаме и генетични експерименти по създаването на мутанти. Хорър елемента определено ще е част и от новия S.T.A.L.K.E.R. 2.

Разработчиците обещават един от най-големите отворени светове, създавани някога, както и нелинейна история. Както и в оригинала, ще има няколко различни края, в зависимост от това какво правите по време на играта.

Почти е сигурно, че реализма ще е на високо ниво. Оръжията ще засичат, а "Зоната" около Чернобил ще пресъздава реални местности.

Някъде тук приключва и информацията, свързана с играта. Да, тя наистина е малко. Любопитно е обаче, че много от хората, работили по S.T.A.L.K.E.R. поредицата през времето са се отцепвали и са правели свои подобни проекти.

Игрите Survarium и Chernobylite малко или много носят духа на S.T.A.L.K.E.R., като зад тях стоят бивши разработчици на оригиналната игра. S.T.A.L.K.E.R. 2 обаче ще бъде много по-качествена и мащабна игра от тях и за сега има всички признаци да се превърне в заглавието на 2021 г.