Crysis Next, условната free-to-play battle royale игра на Crytek, която никога не беше официално издадена, получи нова порция внимание след масивно изтичане на информация, което доведе до публикуване на 13-минутен геймплей демо. Играта, която беше в процес на разработка до обявяването на Crysis 4 през януари 2022 г., трябваше да предложи "зрелищни битки в един завладяващ свят" за стотици играчи, включвайки адаптивни способности на нанокостюма и визуална персонализация.

Изтеклото видео, публикувано от потребител на Reddit под името PainRunner, показва ранна алфа версия на играта, която включва геймплей от трето лице, три класа герои (Frontliner, Technician и Flanker), както и танци, наподобяващи тези във Fortnite. Въпреки че графиката в демото е далеч от финалната версия, липсата на детайли и текстури не може да прикрие амбициите на Crytek да създадат уникална battle royale игра.

PainRunner заяви, че е успял да се сдобие с работеща компилация на Crysis Next и обеща да публикува допълнителни материали, включително видеоклип с геймплей за 32 души. Въпреки че Crysis Next е отменена, не е ясно дали някои от идеите и технологиите, разработени за играта, ще бъдат включени в Crysis 4.