От 2017 г. до този момент се отчита 20.7% повишение на година, като във въпросната година същата индустрия се е оценявала на близо 733 милиона долара. Статистиката става още по-интересна - през 2013 г. се е оценявала на едва 100 милиона долара. Преди да продължим с цифрите, нека обясним какво точно представляват електронните спортове?

Това са добре познати електронни игри, които с помощта на запалени геймъри от цял свят започнаха да създават отбори и заглавия като Counter-Strike:GO, Dota 2, League of Legends и FIFA, започнаха да се превръщат в перфектната платформа за забавление. Интересът привлече аудитория от близо половин милиард души, а с тях дойдоха и нови стрийминг платформи, рекламодатели и дори букмейкъри. Достатъчно е да разгледаме това ревю за palms bet и ще открием, че електронните спортове са на особена почит в това отношение. Някои анализатори дори смятат, че поради промяната на предпочитанията на последните няколко поколения, електронните спортове започнаха да се налагат все повече.

По една или друга причина, тази дисциплина продължава да се смята за една от най-бързо развиващите се и успешните, макар и геймърите да не се доближават до заплащането на футболистите, една година е напълно достатъчна, за да влязат в клуба на милионера - наградните фондове на големите турнири са впечатляващи, но тази индустрия продължава да се развива и има някои прогнози за бъдещето. Очаква се в близкото бъдеще да видим и по-сериозно внимание от страна на медиите, все пак дори докато четете тези редове, аудиторията се повишава. Самите електронни турнири се радват на коментарно студио и могат да се похвалят с иновативен и интересен начин за заснемане и стриймване в мрежата.

Активността на спонсорите може да се повиши с около 30% или около 578 милиона долара, а това също не трябва да ни изненадва, все пак големите турнири се гледат от близо 10 милиона души от цял свят и имайки предвид, че електронните спортове са нова, но позната дисциплина, повечето зрители са активни потребители. Най-накрая се очаква и даването на зелена светлина за провеждането на турнири на живо, които също са едно доста специално изживяване за почитателите. Дори и в този момент се провеждат турнири на редица заглавия и самите студиа са фокусирани повече върху нови игри в мрежа, за да имат шансовете да се превърнат в електронен спорт, макар и да забелязваме, че голяма част от тях се пускат напълно безплатно.

Най-важното е, че макар и да не говорим за футбол или баскетбол, гледането на електронни спортове се превръща в предпочитано занимание и измества много други предавания в праймтайма, макар и в повечето случаи да виждаме, че събитията продължават много често да се излъчват от Азия, където се намират и повечето фенове. България също не е непозната на новата дисциплина, някои родни играчи като Иван Иванов успяха да покажат, че имат уменията за по-сериозни победи, а в това отношение ще забележим, че посоченият играч е успял да спечели около 4.5 милиона долара, следователно предстои да видим и какво следва през следващите години. Определено няма да останем разочаровани.

 

Източник: esportsearnings.com