Основателят и ръководител на Larian Studios Свен Винке разясни плановете на студиото за по-нататъшното развитие на Baldur's Gate 3 и на франчайза като цяло по време на речта си на конференцията GDC 2024. Малко след излизането на Baldur's Gate 3 от Early Access Винке призна възможността за пускане на платено разширение за играта, но отбеляза, че разработването му е свързано с редица трудности при проектирането.

По време на GDC 2024 Винке потвърди, че противно на очакванията на играчите, Larian не планира да издава допълнения или DLC за Baldur's Gate 3 и няма да разработва потенциална Baldur's Gate 4. Кой ще се заеме с продължението на Baldur's Gate не интересува Уинке: "Wizards of the Coast, тъй като това е техният франчайз, ще трябва да намерят някой, който да носи знамето. Ние си свършихме работата и е време да си намерим ново кученце".

"Подобно на Густав, Baldur's Gate ще остане в сърцата ни. Винаги ще се гордеем с него, но няма да го продължим... Ще продължим напред. Ще оставим Dungeons & Dragons зад гърба си и ще започнем да правим нова игра", каза Винке. През януари той разкри, че вече е решил какво ще бъде първото действие на новата му игра, и добави: "Не е това, което си мислите, и не е тийзър анонс." Каквото и да направи студиото, това няма да е Baldur's Gate.

"Ние сме компания на големите идеи. Нашата компания не е създадена, за да разработва DLC или добавки. Опитвали сме няколко пъти и неизменно се проваляхме. Това не е нашият бизнес. Животът е твърде кратък. Амбициите ни са твърде големи" - заключи Винке.