Репортерът на Bloomberg Джейсън Шрайер разкри обстоятелствата и причините за неотдавнашното закриване на притежаваните от Microsoft студиа Arkane Austin (Redfall, Prey) и Tango Gameworks (Hi-Fi Rush, The Evil Within).

Според информаторите на Шрайер Arkane Austin и Tango са станали жертви на програмата на Microsoft за намаляване на разходите, която все още не е изпълнена напълно и предстоят нови съкращения.

На специалистите в ZeniMax, купени от Microsoft през 2020 г. за 7,5 млрд. долара, тази седмица започнаха да се предлагат доброволни съкращения. Преди да бъде закрита, Tango популяризираше идеята на Microsoft за Hi-Fi Rush 2, а Arkane Austin - симулатор за един играч "като нова част на Dishonored". Амбицията изглежда е била последният пирон в ковчега на тези студия.

Ръководителят на отдел "Съдържание на игри и студия" в Microsoft Мат Бути обясни на вътрешна среща, че студията на Bethesda са разпръснали усилията си "като фъстъчено масло върху хляб", което кара ръководителите да се чувстват недоволни.

Закупуването на Blizzard от Activision за 68,7 млрд. долара увеличи вниманието на ръководителите на Microsoft към подразделението за игри. Залогът на Xbox за Game Pass не проработи (броят на абонатите не е нараснал много от средата на 2021 г.), а конзолите се продават слабо.

През последното тримесечие приходите от Xbox са нараснали с 62%, но само благодарение на успеха на Activision Blizzard. На фона на спадащите продажби на конзоли Microsoft започна да пуска своите игри на конкурентни платформи.