Както предупредиха вътрешни източници, добавянето на шутъра Call of Duty: Black Ops 6 към Game Pass няма да мине без последствия за абонамента. Microsoft обяви промените, които очакват услугата в близко бъдеще.

Първо, цената на Xbox Game Pass Ultimate, PC Game Pass и Xbox Game Pass Core (12 месеца) ще се увеличи в световен мащаб. За новите членове промените ще влязат в сила още на 10 юли, а за активните абонати - на 12 септември:

  • Xbox Game Pass Ultimate ще поскъпне от 16,99 щ. долара / 12,99 паунда / 14,99 евро на 19,99 щ. долара / 14,99 паунда / 17,99 евро;
  • PC Game Pass - от 9,99 щ. долара / 7,99 паунда / 9,99 евро на 11,99 щ. долара / 9,99 паунда / 11,99 евро;
  • 12 месеца Xbox Game Pass Core - от 59,99 щ. долара / 49,99 паунда / 59,99 евро до 74,99 щ. долара / 55,99 паунда / 69,99 евро.

Освен това, конкретно в Турция, Южна Африка и Аржентина, цената на Xbox Game Pass Core ще се увеличи за един, три и шест месеца, а в Индия - само за шест месеца.

Второ, от 10 юли Microsoft ще премахне опцията за абонамент за Xbox Game Pass за конзоли (11 щ. долара на месец), но настоящите членове с автоматично подновяващи се плащания ще могат да продължат да използват плана.

Трето, Xbox Game Pass за конзоли ще бъде заменен от Xbox Game Pass Standard за 15 щ. долара на месец през следващите месеци. Основни характеристики:

  • Планът включва "стотици висококачествени игри" за конзоли, достъп до мултиплейър и отстъпки за членовете на Game Pass;
  • достъпът до игри в деня на пускането им на пазара (като Call of Duty: Black Ops 6, вероятно) няма да бъде наличен с този план;
  • "някои" игри, налични в Xbox Game Pass Ultimate и PC Game Pass от деня на издаването, могат да бъдат добавени към библиотеката на Xbox Game Pass Standard на по-късна дата.

Microsoft ни напомня, че е създала Game Pass, за да даде на геймърите "избор как да намират и играят игри". Обявените промени "ще ни позволят да предложим на членовете си още по-възнаграждаващи и страхотни игри в Game Pass".

Анализаторите смятат, че новата политика има за цел да насърчи конзолните геймъри да преминат към по-скъпия план Ultimate, тъй като в момента няма значителен ръст извън потребителската база на Xbox.