Обявяването на Mortal Kombat 1 не беше изненада, но заглавието на новата игра изненада някои фенове. С това да изясни мнението на разработчиците се зае създателят на Mortal Kombat Ед Бун, по време на предаване в канала на франчайза в YouTube.

Припомняме, че Mortal Kombat 1 е поредното рестартиране на поредицата. Събитията ще се развиват във вселената, възродена от бога на огъня Лиу Канг, с преосмислени версии на емблематични герои. Според Бун единицата в заглавието на играта символизира началото на вселената: "Това не е продължение на историята на Mortal Kombat 11, така че героите имат напълно различни роли в тази нова реалност. Искаме да подчертаем това с нашето заглавие."

За да подчертаят този аспект на новост, разработчиците дори изневериха на себе си и поставиха Лиу Канг на корицата вместо борещите се Саб-Зиро и Скорпион - това вече е неговата вселена. В рамките на стрийма Бун призна също, че NetherRealm Studios са работили по Mortal Kombat 1 по-дълго от всяка друга игра от поредицата. Според изпълнителния директор в крайния продукт "това ще се забележи".

При това Mortal Kombat 1 (2023 г.) излиза точно четири години след предишната част - същият брой години разделят излизането на Mortal Kombat 11 (2019 г.), Mortal Kombat X (2015 г.) и Mortal Kombat (2011 г.). Разработката на MK1 вероятно е започнала преди излизането на MK11.

Очаква се Mortal Kombat 1 да излезе на 19 септември за компютри в Steam и EGS, PS5, Xbox Series X и S и Nintendo Switch. На страницата на играта в Steam са посочени системните изисквания и списъкът с поддържаните езици.