На специално събитие, провело се онлайн, Sony представи най-новите си смартфони. Моделите Sony Xperia 1 III и 5 III и 10 III са с красив дизайн и богата функционалност. Най-мощният апарат - 10 по-скоро е демонстрация на това какво може да постигне компанията в хардуерно отношение, но на пазара първо ще видим първите два апарата.

И двата модела работят със Snapdragon 888 и имат големи 6,5 инчови екрани с 4К (5 III) и Full HD (1 III) резолюция. Те са с OLED технология и съотношение на картината от 21:9. Опресняването и при двата е 120Hz, а те разполагат и с поддръжка на HDR. Смартфоните са с основен акцент върху камерата и са първите с варио телеобектив с Dual-PD сензор. Много важен елемент при тях обаче е мобилният гейминг.

Апаратите са насочени към хората, които обичат да играят. Заради това част от премиерата бе отредена на Gameloft и Activision. И двете компании ще се възползват от специфичните особености на двете устройства на Sony. Xperia 1 III е обявен за официалния телефон за Call of Duty Mobile. Gameloft пък съобщи, че ще предостави специална версия на Asphalt 9 Legend, оптимизирана за новите смартфони.

Говорителите на Sony Xperia 1 III и Xperia 5 III също са насочени към геймърите. Те поддържат мощно стерео и намаляват размазването по време на движение с 240Hz в поддържаните игри. По думите на създателите им, смартфоните ще помогнат за по-доброто разпознаване на изстрелите и стъпките в игрите. Като част от геймърските екстри на моделите е и възможността за запис на играта в 1080р резолюция със 120 кадъра в секунда.

Освен това благодарение на функцията Rewind time recording във всеки един момент играчите ще могат да си свалят запис на последните 30 секунди, в които са направили нещо запомнящо се. Такава функция има при Nvidia и модерните PlayStation платформи, но е новост при смартфоните.