Премиерата на новата операционна система Windows 11 е съвсем близо и това ще донесе редица промени. Оказва се, че има и такива, които няма да се харесат на някои геймъри, които използват платформата на Microsoft, за да пускат своите игри.

Появи се първото студио, което ще изисква наличието на специален Trusted Platform Module (TPM) чип, за да стартира играта им под Windows 11. Въпросният модул е широко коментиран и вече е ясно, че изискването за него може да се пренебрегне, стига да не искате актуализации, касаещи сигурността. До този момент обаче не ставаше ясно, че производители на игри също могат да имат подобни искания.

Riot Games ще изисква от потребителите на Windows 11 присъствието на TPM 2.0 на системите им, за да играят Valorant. Идеята на модула е да попречи на различни измами в играта. Компанията отдавна е известна със своята политика по въпроса и дори има специално разработена система, която да хваща играчите, които се опитват да печелят по нечестен начин.

Модулът прави така, че ако някой получи бан, то за да се включи отново с друг акаунт ще трябва да си купува и нов компютър, тъй като настоящият ще бъде разпознаван от системата. Проблем би възникнал при честните геймъри, които обаче искат да играят подобни заглавия на стари машини. Специалисти твърдят, че това няма да е голям проблем, защото повечето актуални конфигурации на геймърски компютри разполагат с въпросния модул към хардуера си.