Както се очакваше, на пазара се появи компилацията S.T.A.L.K.E.R. Legends of the Zone Trilogy, която включва конзолни версии на постапокалиптичните шутъри от GSC Game World, беше обявена на изложението Xbox Partner Preview. Това обаче не мина без изненади.

В състава на S.T.A.L.K.E.R. Legends of the Zone Trilogy са включени игрите от оригиналната трилогия - Shadow of Chernobyl, Clear Sky и Call of Pripyat. Портирането е извършено от самата GSC в партньорство със студио Mataboo.

Разработчиците на играта S.T.A.L.K.E.R. Legends of the Zone Trilogy обещават адаптиран към конзолата интерфейс и управление, колелце за избор на оръжие, промени в системата за прицелване и навигацията в менюто.

В очакване на излизането на заглавието няма да се наложи да чакат за излизането ѝ: малко след анонса компилацията беше пусната на Xbox One и PS4: 40 щ. долара за комплекта, 20 щ. долара за играта. При обратна съвместимост трилогията е налична за PS5, Xbox Series X и S.

Съобщава се, че през цялата година играта ще получи редица пачове с графични подобрения за конзолите от сегашно поколение, поддръжка на модове (чрез mod.io) и други функции.

Според PR мениджъра на GSC Game World Захар Бочаров студиото специално се е постарало да пусне компилацията в началото на годината, така че играчите да имат време да изиграят оригиналните игри преди излизането на продължението.

Издаването на S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl в резултат на отлагането през януари се очаква на 5 септември. Играта ще се появи на компютри (Steam, GOG, EGS, Microsoft Store), Xbox Series X и S, както и в услугата Game Pass.