Още преди началото на войната в Украйна S.T.A.L.K.E.R. 2 страда от забавяния. Инвазията на Русия допълнително усложни разработката на продължението на култовата поредица. След серия от отлагания, S.T.A.L.K.E.R. 2 бе обявен, че ще дебютира на 5 септември 2024 година. Оказа се, че това няма да бъде спазено и играта вече е с нова дата - 20 ноември.

Феновете посрещат новината по-скоро положително. Те се надяват екшънът да дебютира с по-малко бъгове и в стабилна форма. Разработчиците GSC Game World обещават да се компенсират, като публикуват много нови кадри и геймплей трейлър на 12 август.

S.T.A.L.K.E.R. 2 бе обявена през 2010 година, но в последствие проектът бе спрян. През 2018 той бе рестартиран, но през 2021 година разработчиците решиха да започнат работата си отначало на новия енджин Unreal 5. Според оригиналният срок играта трябваше да е готова през април 2022 година, но още преди войната той бе отложен за края на 2022.

Инвазията на Русия доведе до големи проблеми за GSC Game World. Някои от разработчиците бяха мобилизирани в армията, а други напуснаха страната.

Разработката бе подновена на по-късен етап в Прага, Чехия. Междувременно от GSC Game World се оплакваха от тежки кибератаки и множество усложнения, станали причина за още забавяния.

Снимка: GSC Game World