Още преди коронавирус пандемията, една от интересните игри, базирани на разпространението на зараза в глобален мащаб бе Plague Inc. От няколко години играта за мобилен телефон дава възможност на играчите да тестват различни методи, така че да заразят целия свят. След като се оказа особено актуална през тази година, вече се появи следващото поколение на играта, което се казва The Cure. С него пък играчите трябва да се борят с глобална пандемия.

Играта вече е достъпна за iOS и Android, но се подготвя версия и за персонални компютри. Там The Cure ще се появи като безплатен DLC пакет и ще остане свободна, докато светът не се освободи от COVID-19, обещават създателите от Ndemic Creations.

Интересна подробност е, че The Cure се разработва съвместно със Световната здравна организация (СЗО), GOARN (Global Outbreak Alert and Response Network) и CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness) и цели да приближи играчите до изцеряването на света от глобалната опасност.

Играещите The Cure имат много задачи, като това да открият нулевия пациент, да научат повече за разпространението на вируса в нея и разбира се - да изобретят ваксина. Заразата в играта не е Covid-19, но от Ndemic Creations са на ме мнение, че подобни игри са важен посредник за образоване и стимулиране на общественото съзнание. По този начин лесно могат да се покажат и на по-незапознати хора какви са стъпките, които са нужни при пандемия, както и свързаните с тях усложнения.