ASUS обяви портативна игрова конзола ROG Ally, но не разкри всички подробности относно характеристиките на устройството. Въпреки факта, че датата на пускане на пазара не е обявена, прототипът на конзолата вече попадна в ръцете на двама популярни YouTube-блогъри, които споделиха първите си впечатления от джаджата, а също така повдигнаха завесата на мистерията над спецификациите.

В основата на ROG Ally ще бъде хибриден процесор на AMD, съчетаващ ядра Zen 4 и графичен блок RDNA 3. Изглежда, че става дума за член на семейството AMD Phoenix, но точните параметри на чипа все още не са разкрити. Според по-ранни съобщения това може да е персонализирано решение, създадено от AMD специално за ASUS. За сравнение, Steam Deck разполага с процесор Zen 2 и RDNA 2. Съобщава се също, че конзолата на ASUS ще получи 7-инчов дисплей със 120Hz честота на опресняване, което е два пъти повече от екрана на Steam Deck. Новият екран на ASUS също така ще получи по-висока разделителна способност и по-висока яркост. 

Докато Дейв Лий от YouTube канала Dave2D проучи спецификациите на прототипа ROG Ally и потвърди много аспекти от спецификациите на устройството, Линус Себастиан от Linus Tech Tips се опита да оцени производителността на конзолата. Първоначалните тестове показаха, че ROG Ally осигурява 50% по-висока производителност от Steam Deck в режим на консумация на енергия от 15W от процесора и два пъти по-висока производителност в режим на консумация на енергия от 35W от процесора.

Към момента в интернет се появи и видеоклип, показващ менюто с настройки на ROG Ally. Потребителят може да променя разделителната способност на екрана, честотата на опресняване, както и да активира поддръжката на технологията AMD Radeon Super Resolution, която мащабира от по-ниска до естествената разделителна способност на екрана, като запазва високо ниво на детайлност на картината.

От ASUS потвърдиха, че конзолата ROG Ally ще бъде конкурентна, но цената ѝ не е обявена. Според слуховете тя ще бъде около 680 щ. долара, което е сравнимо с цената на флагманската версия Steam Deck и е логично, защото конзолата на ASUS ще бъде по-производителна. Според някои доклади пускането на ROG Ally може да се състои през следващите два месеца.