Въпреки че актуалната конзола на Sony в момента е PlayStation 5, предишното четвърто поколение продължава да е много по-популярно и за него има много повече игри. Оказва се обаче, че дребен проблем в PlayStation 4 може да доведе до това геймърите да не могат да играят игрите си, дори когато ги имат на физически носители.

В редица форуми се появи информация, че някои от най-старите конзоли от четвъртото поколение на PS са блокирали. Причина за това е изчерпаната CMOS батерия, с която всяка една от тях разполага. Тя служи, за да поддържа BIOS-а на устройството и да го държи "будно" дори когато е изключено от електрическата мрежа.

В опит да защитят конзолата от пиратски набези са направили така, че игрите да не могат да стартират, ако има разминаване в определени параметри, подавани от играта, именно благодарение на CMOS батерията. Ако тя бъде изчерпана или премахната, играчите получават грешка CE-34878-0 и не могат да играят, дори дадено заглавие да е в ръцете им под формата на диск.

Оказва се, че за да се оправи този проблем не е достатъчно батерията да се смени. Непременно конзолата трябва да има връзка с интернет, за да се осъществят определени проверки.