Един от големите производители на чипове -Toshiba - прогнозира пред Bloomberg, че през следващата година недостигът на компоненти при производството на игровите конзоли Xbox Series X и PlayStation 5 може да продължи.

Според анализ на компанията, доставките на чипове ще останат ограничени поне до септември следващата година. Песимистичната прогноза гласи, че някои потребители могат да останат необслужени до 2023 година. Директорът на полупроводниковия бизнес на Toshiba Такеши Кимебучи заяви пред журналисти, че Sony и Microsoft ще продължат да са сред най-засегнатите компании от недостига на материали.

Toshiba има планове да инвестира нови 500 милиона щ. долара. през следващите три години в отговор на засиленото търсене и недостиг на полупроводници. Ще бъде построена цяла нова фабрика, която ще трябва да се справи с дефицита им.

Същевременно Apple, Amazon Web Services, Intel, Hewlett Packard, Microsoft и други компании вече сформират специална група, която популяризира идеята за започване на производство на дефицитния компонент в САЩ. Това би решило проблема с липсите, но също изисква много време.