Продажбите на PlayStation 5 достигнаха крайъгълен камък. Sony обяви в сряда, че от началото на доставките в края на 2020 г. са продадени повече от 50 милиона игрови конзоли PS5. Само от юли до декември 2023 г. Sony е успяла да достави 10 милиона конзоли PS5. Експертите отдават такъв бурен ръст на продажбите през втората половина на тази година на увеличената наличност на PS5, след като бяха решени проблемите по веригата за доставки и бяха премахнати липсите.

Данните на анализаторската компания Ampere Analysis показват, че продажбите на PlayStation са се увеличили с 65% до 22,5 млн. броя през тази година, изпреварвайки продажбите на Switch и Xbox, които са спаднали съответно с 18% и 15 процента. Това предполага, че Sony е на път да постигне целта си от 25 млн. конзоли, доставяни годишно до март 2024 година.

"Благодарни сме на всички наши играчи, които се присъединиха към пътешествието на PS5, и сме развълнувани, че това е първият празничен сезон от пускането на пазара, когато имаме пълна наличност от конзоли PS5, така че всеки може да си купи такава", заяви президентът и главен изпълнителен директор на Sony Interactive Entertainment Джим Райън.

PS5 не успя да надмине рекорда за най-бързи продажби, поставен по-рано от игровата конзола PS4, на която ѝ отне седмица по-малко, за да премине границата от 50 милиона продадени конзоли. Но ако вземем предвид сериозните проблеми с доставките на компоненти през 2022 г., можем да предположим, че при благоприятни обстоятелства PS5 все пак щеше да е начело.