Напоследък The Sims се сдобива с все повече потенциални конкуренти: Life by You, а сега и Paralives, независим симулатор на живота от малък екип, ръководен от Алекс Мас. Публикуван ден по-рано, на 7 февруари, 7-минутен геймплей видеоклип на Paralives показва как изглежда симулацията на живот в играта: момичето Аниса, създадено с демонстрационна цел, си намира работа, създава приятели и има връзка с представител на противоположния пол.

Редакторът на персонажа позволява да се определи развитието на основните характеристики (интелигентност, физика, изобретателност, харизма), да се избере талант, социален бонус и особености на начина на живот (като вегетарианство), както и да се персонализират навиците за спане и почистване.

Една от основните характеристики на социалната страна на играта е общността. Почти всяко взаимодействие в играта може да се извършва от група герои. В демонстрацията тази функция е под формата на групов разговор, но преди това авторите са показали гледане на телевизия и други дейности заедно.

Диалогът автоматично запълва скалата на общността, която след един час в играта ще предложи избор от няколко карти (наборът зависи от личността на игралния герой) с действия или реплики, свързани с текущата ситуация, за развитие на разговора и/или взаимоотношенията.

Планира се играта Paralives Early Access (с "грешки и липсващи функции") да бъде пусната в Steam (PC, Mac) през 2025 г. Разработчиците уверяват, че ще пускат само безплатни допълнения за играта - без платени DLC. На официалния уебсайт на Paralives е достъпна за преглед публичната версия на плановете за развитие на играта преди и след старта на ранния достъп (на страницата има и информация за вече реализираните в симулатора функции). За добавянето на свръхестествени елементи например разработчиците все още не са взели решение.