Всеизвестно е, че онлайн игрите са пълни с т. нар. "токсично поведение". Груб език, заплахи и използването на нецензурни думи са само част от нещата, които могат да съсипят играта на тези, които просто искат да се забавляват.

В опит да ограничи словесната злоупотреба в League of Legends, Riot Games реши да деактивира временно всички чатове за публично създадени мачове и игри. Функцията дава на играчите начин да общуват с противниковия отбор и може да бъде източник на забавни закачки, които обаче често прекрачват границата на добрия тон.

Режисьорът на играта Андрей Ван Рун и водещият продуцент Джеръми Лий обявиха в специално съобщение, че в момента негативните приказки надвишават положителните, което е изключително неприемливо за тях. Това поражда решението им за промяна и временно спиране на комуникацията докато нещата минат под контрол.

Играчите все още ще виждат емоциите на съперниците, но няма да могат да им пишат. Важно е, че промяната не засяга функцията за чат между съюзниците. В тях също не рядко има груби думи, но разработчиците на Riot смятат, че разговорите в екипа са твърде важни, за да бъдат деактивирани. Именно чрез тях геймърите планират и координират действията си.

Повечето играчи на League of Legends не приемат добре новината. Според тях чатът, дори с негативни думи в него, е бил източник на емоции. Според мнозина най-токсичното поведение може да се види в чатовете между екипите, а те остават непроменени.

Очаква се чатовете да бъдат пуснати отново скоро, след въвеждането на определени филтри в тях.