Каналът на IGN в YouTube публикува интервю, в което директорът по разработката на Diablo IV Джо Шели и главният мениджър на Diablo Род Фъргюсън говорят за завръщането към мрачния стил на първите части.

Според Шели Diablo IV използва всеки елемент на играта, включително историята, куестовете, озвучаването, цветовата схема и нивата на осветление в подземията, за да създаде по-мрачна атмосфера. Новите функции включват физически коректно рендиране (PBR) за реалистично осветление и стилистично усещане. Разработчиците също така са се постарали да гарантират, че тъмнината не пречи на ориентацията по време на битките.

Фъргюсън каза, че в даден момент по-мрачното настроение е направило оригиналните Diablo и Diablo II "нишов, култов продукт", но сега "мрачният и зрял тон" е станал нещо обичайно за развлекателните продукти. Изпълнителният директор посочи като примери "Живите мъртви", "Игра на тронове" и "Синове на анархията". В Diablo IV разработчиците са се опитали да уловят стария дух на "забраненото" Diablo.

Diablo вече не е игра табу, която сте играли тайно с родителите си, но сега можем да пресъздадем това усещане от миналото", казва Фъргюсън. - Мисля за Diablo IV като за уравнение. Новата част ще има мрачната атмосфера от първата, механиката на историята от втората, бързите битки от третата и изцяло нови функции като отворен свят и широк набор от възможности за избор на геймплей.

"Мрачността навлезе в мейнстрийма и сега Diablo може да бъде мрачна и популярна едновременно", продължава той. - По този начин можем да отдадем почит на ранните части на поредицата и същевременно да привлечем играчи, които не са имали възможност да се запознаят с Diablo преди 25 години."

В средата на октомври потребителите обявиха затворен бета тест за Diablo IV, след което в мрежата започнаха да се появяват кадри от играта. По-ранно изтичане на скрийншоти разкри, че играта ще бъде преведена на руски език.

Diablo IV е планирана за пускане през 2023 г. за компютри, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X и S. Според слуховете от август точната дата на издаване ще бъде обявена на 8 декември по време на наградите The Game Awards 2022.