Bleak Faith: Forsaken, мрачният ролеви екшън от кипърското студио Archangel Studios, дебютира миналия петък, 10 март, и изведе имитацията на игри на FromSoftware на друго ниво.

Малко след излизането на Bleak Faith: Forsaken разработчиците бяха заподозрени в кражба на анимации от Elden Ring, Dark Souls 3 и други проекти на FromSoftware. Очевидните паралели могат да се проследят чрез инструмента Dark Souls Animation Studio, създаден от модера Meowmaritus. Според него Bleak Faith: Forsaken "използва анимации, изрязани едно към едно директно от Elden Ring".

В отговор разработчиците признаха, че са закупили някои от материалите за играта от Epic Marketplace. Въпросните анимации са били закупени от PersiaNinja - студиото разчита, че Epic проверява стоките на своите продавачи, преди да ги публикува. Archangel Studios вече се е свързало с Epic Games, за да изясни ситуацията, и е заявило, че започва да работи по "отстраняване на проблемите". Очевидно екипът ще подготви алтернативни анимации със собствените си ръце.

Според разработчиците те са възложили на външни изпълнители около 10% от играта (някои анимации, визуални и звукови ефекти), докато в големите студия тази цифра достига 70%. FromSoftware не са чужди на тази практика, както отбелязват от Archangel.

Bleak Faith: Forsaken е налична за компютри в Steam и GOG. В допълнение към обвиненията в кражба на анимации, пускането на играта на пазара беше помрачено от множество технически проблеми, по отстраняването на които Archangel Studios заяви, че вече работи активно.