Xbox Game Pass на Microsoft определено е услуга, която има успех сред геймърите и тласка цялата екосистема напред. Sony все още няма подобаващ отговор, но изглежда това ще се случи идната пролет.

Услугата от типа "абонамент за всичко в едно" ще е новост за японската компания. Според информация на Bloomberg, тя планира да обедини PlayStation Plus и PlayStation Now в ново предложение, което има за цел да привлича още геймъри. Информацията за сега гласи, че услугата е с кодово име Спартак. Тя ще бъде достъпна на PS4 и PS5 срещу месечна такса. Не е ясно дали играчите ще имат достъп до нея на други устройства като компютри, въпреки че Sony влага все повече ресурси в облачните игри.

Xbox Game Pass Ultimate позволява на играчите да стартират повече от 100 Xbox заглавия в облачна среда на конзоли, компютър, телефони и таблети. Microsoft дори планира да направи стикове за стрийминг на игри и за умни телевизори.

Новата услуга вероятно ще е краят за PlayStation Now и ще се появи на нейно място. Специалистите обаче предричат, че марката PlayStation Plus ще бъде запазена. Сред другите предположения са, че Спартак ще има три нива на достъп. Най-ниското ще е с възможностите на сегашния PlayStation Plus.

Срещу малко по-висока такса, за потребителите ще бъде добавен голям каталог от заглавия за PS4, като игрите за PS5 ще се присъединят по-късно. Най-високият абонаментен план пък ще включва облачни игри и разширено съдържание. Притежателите на този абонамент ще могат да използват и по-стари PS1, PS2, PS3 и дори PSP заглавия.