Гейминг индустрията преживява трудни времена, а Sony в частност е изправена пред най-големия спад на маржа на печалбата от десетилетие насам. Интересът към конзолите PlayStation 5 намалява дори след миналогодишното обновяване на гамата, затова анализаторите от Kantan Games са убедени, че Sony ще представи Pro версия на конзолата през втората половина на тази година.

Логиката на експертите е проста: PlayStation 4 Pro беше пусната около три години след дебюта на PlayStation 4, докато PlayStation 5 беше представена още през ноември 2020 г., така че моментът за конзола с по-висока производителност вече е подходящ. Особено като се има предвид, че дългоочакваната игра Grant Theft Auto VI ще бъде пусната на пазара през 2025 г., което може да подхрани търсенето на нови игрови конзоли.

Представители на Omdia предполагат, че след пускането на PlayStation 5 Pro Sony няма да намали цената на PlayStation 5 в текущата версия, въпреки че преди се е ръководила от този принцип. Запазвайки цените на сегашното ниво, Sony ще бъде принудена да запази маржовете на печалба, но в същото време рискува да се сблъска със спад в продажбите дори след пускането на PlayStation 5 Pro.