Броени седмици преди началото на продажбите на PlayStation 5 Sony разкри нещо, което досега пазеше в тайна - как ще изглежда потребителският интерфейс на конзолата. Компанията публикува дълго видео, което показва в детайли промените в софтуера, а те са драстични спрямо досегашния леко спартански интерфейс на PlayStation 4, предава Mobile Bulgaria.

Подобно на сегашната конзола и PS5 подрежда инсталираните игри в хоризонтална лента, а мултимедийните приложения ще са в отделна секция. Всеки прозорец за игра ще показва допълнителна информация за активности и игрови режими, които да пуснете директно, клипове, новини от разработчиците, налични DLC и други. Някои от игрите за PS4 също ще поддържат част от тази функционалност.

Достъпно е и Control Center меню, което се отваря с натискане на PlayStation бутона. То показва набор от инструменти като достъп до нотификации, данни за приятелите онлайн, опции за управление на възпроизвеждането на музика, достъп до настройките на конзолата и контролера и т.н. В него се показват и карти с новини, скорошни постижения, направени скрийншоти и др.

Има и карта с активности, която позволява да преминете към конкретни нива или режими в играта. Така ако сте пропуснали някое постижение, от тук можете да прескочите директно към него, за да го изпълните. Системата дори ще показва колко време остава за преминаването на дадено ниво, което е полезна добавка. Някои игри ще включват и помощен режим за абонатите на PlayStation Plus, който ще помага с подсказки и клипове за преминаването на определени секции.

Възможно ще е и показването на тези клипове в picture-in-picture или split-screen режим, така че да ги гледате, докато играете. PlayStation 5 поддържа и споделяне на съдържанието на екрана с приятели, а те ще могат да гледат това съдържание в picture-in-picture прозорец докато правят нещо друго с конзолта.