Разработчикът Дерик Дейвисън пусна мода Brutal Voxel Doom за култовия шутър Doom II: Hell on Earth. Той съчетава някои от най-добрите творения на феновете за класическите части на поредицата, както и добавя ново съдържание и функции.

Brutal Voxel Doom превръща всички спрайтове на врагове и предмети в напълно 3D модели благодарение на мода Doom Voxel на Даниел Петерсон, по-известен като Cheello. Освен това Дейвисън използва мода Parallax Doom II, който внася паралакс (с псевдотриизмерен ефект) текстури в първите две части на поредицата.

Нововъведенията не се ограничават само до графиката. Авторът е направил играта по-брутална и сурова, както и е разнообразил враговете. Има много нови видове демони и зомбита (включително с шлемове, моторни триони и щитове), киберманкубус и меча зомби от DOOM Eternal, огре от Quake и други врагове.

Всички те са научили нови трикове, като презареждане на оръжия и приклякване по време на стрелба. Традиционните демони също са променени. Сред имповете вече има варианти Dark и Nightmare. Освен това модърът е добавил възможността да се правят изстрели в главата. Brutal Voxel Doom е достъпен безплатно в ModDB.

Сред другите модове за класическия Doom порталът DSOGaming изтъква Doom Ray Traced, който преобразява играта благодарение на поддръжката на трасиране на лъчи и трасиране на пътища, Brutal Doom: Black Edition, който внася в Brutal Doom мрачната атмосфера на третата част, Schism - хибрид от Doom, Hexen и Heretic, базиран на Brutal Doom, Bloom, съчетаващ Blood и Doom, както и мащабния Aliens Eradication TC със съдържание, базирано на оригиналната филмова трилогия "Alien".

На 10 декември 2023 г. поредицата Doom навърши 30 години. За да отбележи годишнината, Джон Ромеро издаде продължение на неофициалната си добавка Sigil към първата част със седем нови нива.

Следващият DOOM от id Software може би вече е в процес на разработка. Споменаването на мистериозния DOOM Year Zero и неговите добавки беше забелязано в съдебните документи по делото на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) срещу сделката на Microsoft и Activision Blizzard от септември 2023 година.