Дигиталната настолна игра Pandemic е премахната от продажба "по множество причини", които разработчикът Asmosdee "не може да разкрие". С това изявление създателите на дигиталната настолна игра, появила се още през 2007 г,. обявиха нейния своеобразен край.

Без повече информация по въпроса Pandemic ще бъде изтрита от всички магазини, в които бе налична. Първо това се случи в Steam на 6 януари. Съобщението на платформата гласи: "По искане на издателя Pandemic: The Board Game вече не е налична за продажба".

Оказва се, че заглавието вече не може да бъде намерено и за мобилните платформи. Геймърите с Xbox и Nintendo Switch ще имат достъп до януари 2022 г. и юли 2022 г., преди играта да бъде изтрита и от тези магазини, тъй като такива са правилата на платформите.

Играта поставя геймърите в ролята на биолози, които трябва да създадат опасен вирус, който да предизвика пандемия и в крайна сметка да покоси цялото човечество. Именно това бе причината Pandemic, макар и малко противоречива да изживее своето възраждане през пролетта на 2020 г., когато светът се сблъска с Covid-19. С течение на времето към нея се добави възможност за геймърите да се включат и на добрата страна и да се борят с разпространението на вируса.

Въпреки че няма друго официално изявление, създателят на играта отговаря на свои фенове в геймърски форум:

"Първо искаме да благодарим на вас и на всички играчи на Pandemic за вашата лоялност и подкрепа с течение на времето. За съжаление премахваме приложението Pandemic от магазините. Работихме усилено в продължение на години върху него и да го изтегляме от магазините не беше лесен избор. Това решение беше взето с натъжено сърце поради множество причини, които не можем да разкрием."

Всички, които вече са свалили играта, ще продължат да имат достъп до нея.