Xbox Game Studios и Oxide Games, основани от бившите разработчици на Civilisation, направиха изненадваща презентация на своята глобална историческа стратегия Ara: History Untold, в която разкриха датата на излизане на заглавието.

Играта беше официално представена през лятото на 2022 г. и се очакваше да излезе в рамките на 12 месеца, но по-късно се наложи премиерата да бъде отложена за есента на 2024 година. Както стана известно, Ara: History Untold ще бъде пусната на 24 септември ексклузивно за компютри (в Steam, Microsoft Store и PC Game Pass). Съобщението беше направено в рамките на официалния подкаст за Xbox.

Подобно на игрите от поредицата Civilisation, Ara: History Untold ще ви предложи да водите страната си през вековете до върха на прогреса. Това, което отличава проекта на Oxide от останалите конкуренти в жанра, са няколко характеристики. Класическите механики са съчетани в Ara: History Untold с отсъствието на традиционните условия за победа (вместо тях има точки за престиж), нелинейно технологично дърво, едновременни ходове на всички държави и разделяне на игрите на актове. Разработчиците обещават огромен и пъстър свят, десетки исторически лидери с уникални стилове на игра, 12 технологични епохи и асинхронен облачен мултиплейър.

През януари създателите на Ara: History Untold споменаха, че се надяват да поддържат играта поне пет години с различни ъпдейти, малки добавки и мащабни добавки с още по-"луди" функции.