През последните години Microsoft създаде навик у геймърите да не споделят с конкурентните платформи големи издания на игри от нейните студия, но изглежда, че вятърът на промяната духа за американската платформа.

Както съобщават The Verge и XboxEra, позовавайки се на собствени източници, Microsoft планира да пусне редица големи ексклузивни игри за Xbox извън своята екосистема, включително Indiana Jones and the Great Circle и Starfield.

Според The Verge, Indiana Jones and the Great Circle за компютри и Xbox е обявена за декември, а за PS5 може да се появи след "няколко месеца".

Мултиплатформената стратегическа игра не е напълно разработена, така че сроковете все още могат да се променят. Твърди се, че през следващите седмици се очаква Hi-Fi Rush да бъде обявена и за платформи извън екосистемата на Xbox - последните находки в календара сочат версии за PS5 и Switch. XboxEra добавя, че се очаква пускане на играта преди края на март.

Що се отнася до Starfield, космическата ролева игра от Bethesda Game Studios ще се появи на PlayStation 5, според XboxEra, след излизането на вече обявеното допълнение Shattered Space - допълнението е предвидено за 2024 година.

Източниците на XboxEra съобщават, че ръководството на Microsoft е преценило плюсовете и минусите на пускането на ексклузивни игри на други платформи и въпреки вътрешните недоволства е взело решение в полза на потенциално изгубените печалби.

Ако се вярва на информаторите на XboxEra, публично обявяване на новата мултиплатформена стратегия на Microsoft се очаква преди края на февруари. Компанията все още не е коментирала слуховете за своите планове.