Ройтерс, позовавайки се на трима информатори, съобщава, че мащабното преструктуриране на шведската холдингова компания Embracer Group, което започна през юни, може да засегне компанията Gearbox Entertainment. The Gearbox Entertainment Company се състои от четири подразделения: Gearbox Software (разработчик), Gearbox Publishing (издател), Gearbox Studios (медийно подразделение) и Gearbox Properties (контрол на интелектуалната собственост).

Припомняме, че Embracer обяви сливане с Gearbox през февруари 2021 г. и завърши процеса през април. Сделката струваше на холдинга 1,36 млрд. долара, а студиото стана седмото му независимо подразделение. Според източниците на Ройтерс, Embracer Group обмисля различни варианти за бъдещето на Gearbox, включително продажбата му. Този сценарий се разработва от Embracer заедно с Goldman Sachs и Aream & Co.

Двама от тримата информатори на Ройтерс добавят, че някои компании от трети страни вече са проявили интерес към Gearbox. Въпреки това източниците предупреждават, че сделката все още може да не се осъществи. Причината за мащабното преструктуриране на Embracer е провалената в последния момент сделка за 2 млрд. долара. Според слуховете тя не е успяла да постигне споразумение с компанията за кибер спортове Savvy Games Group.

Преструктурирането, което започна през юни, има за цел да намали разходите и да подобри ефективността. Инициативата вече доведе до закриването на Campfire Cabal и Volition, както и до съкращения в Gearbox Publishing.