Вчера в полския град Катовице се проведе финалът на IEM Katowice 2024 - първият голям турнир по Counter-Strike за годината. В мача за шампионската купа и наградата от 400 хил. щ. долара се срещнаха отборът с руско-украински състав на сръбската организация Team Spirit и европейският състав на американската организация Faze Clan.

Пътят на Team Spirit до финала се оказа доста дълъг, но отборът го измина леко, като през цялото време загуби само една карта - всички останали мачове завършиха при резултат 2:0. Пътуването започна с квалификационния етап, в който отборът победи Apex и The Mongolz. В груповия етап Team Spirit се изправи срещу Navi, както и Complexity, а на финала на груповия етап се изправиха срещу настоящите си съперници - Faze Clan, които също бяха победени и по този начин си осигуриха място на полуфиналите. Там съперник на Team Spirit беше Team Falcons, който нямаше никакви проблеми.

Отборът на Team Spirit в CS2 се състои от капитана Леонид "chopper" Вишняков, снайпериста Дмитрий "sh1ro" Соколов и стрелците Борис "magixx" Воробьов, Мирослав "zont1x" Плахотя и Данил "donk" Кришковец. Последният е главната звезда на този състав, известен с много силните си викове по време на мачовете, които имат за цел да деморализират противниците и да развеселят съотборниците му. В състава на Faze Clan са включени опитният капитан Фин "karrigan" Андерсен, снайперистът Хелвийс "broky" Сауканц и стрелците Ховард "rain" Нигаард, Робин "ropz" Кул и Давид "frozen" Чернянски. Финалите на IEM Katowice се провеждат във формат с до три победи за един от отборите. Битките се развиха на Nuke, Mirage и Overpass - останалите две карти не бяха необходими. Първата карта завърши с резултат 13:9, втората - 13:11, а на третата карта Team Spirit разгроми противниците си с резултат 13:3.

Данил "Донк" Кришковец, 17-годишен руснак, беше признат за най-добър играч на мача и на целия турнир. В мача той направи 82 гейма с едва 40 убити, а рейтингът му беше зашеметяващите 1,93 (Рейтинг 2,0). А за целия турнир рейтингът му беше 1,7, което е абсолютен рекорд за това ниво на състезанието.

Като победител Team Spirit получи огромен шампионски трофей, 400 000 долара награден фонд и правото да участва в IEM Cologne 2024, BLAST Premier World Final и Esports World Cup 2024. Отборът Faze Clan, заел второ място, получи 180 хил. долара.