В средата на октомври студиото CD Projekt RED предупреди за предстоящото увеличаване на системните изисквания на първите две части от ролевата поредица The Witcher за macOS. От 20 ноември, промените влязоха в сила.

Припомняме, че CD Projekt RED обяви планираните промени на 16 октомври, за да даде на потребителите 30 дни за подготовка. Всъщност извършването на корекциите отне малко повече време - 35 дни.

С излизането на пача на 20 ноември The Witcher: Enhanced Edition и The Witcher 2: Assassins of Kings получиха поддръжка за процесорите Apple Silicon M1, M2 и macOS Ventura (13.0). По този начин за стартирането на двете игри на Mac чрез Steam, GOG и App Store вече се изисква macOS 11.0 или по-нова версия - от поддръжката за OS X 10.7.5, OS X 10.8.2 и macOS 10.15 разработчиците се отказаха.

Отказът от по-старите версии на macOS се обяснява с факта, че поддръжката на Apple Silicon изисква технология, JIT-съвместимо управление на паметта и работа на инструментариума на Apple Game Controller, който изисква поне macOS 11.0.

Тези, които не искат да загубят поддръжката за OS X 10.7.5, OS X 10.8.2 и macOS 10.15, се насърчават да не актуализират играта си. Ако я преинсталирате обаче, ще бъде налична само най-новата версия (в GOG има опция за "връщане" към старата компилация).

Трябва да се отбележи, че това не е единствената актуализация, която очаква оригиналния The Witcher в обозримо бъдеще. В момента полското студио Fool's Theory разработва римейк на култовата игра.