Valve наскоро промени статуса на популярната игра GTA V за своята преносима конзола Steam Deck, като обяви, че играта вече е "неподдържана". Това стана след проблеми с античийт системата BattlEye, която Rockstar Games внедри в GTA Online. В резултат, играчите на Steam Deck вече нямат достъп до онлайн режима на играта.

BattlEye е съвместима с Linux, операционната система, която захранва Steam Deck, но Rockstar не е конфигурирала своята игра така, че да работи с античийт програмата на този тип устройства. Това доведе до множество оплаквания от потребители, които вече не могат да се насладят на GTA Online на своите Steam Deck конзоли.

От Valve обясниха, че причината за промяната в статуса на играта е "античийт системата на тази игра не е конфигурирана да поддържа Steam Deck". Въпреки че GTA V продължава да бъде една от най-популярните игри за Steam Deck, ситуацията с BattlEye значително ограничи възможностите за онлайн игра.

Въпреки всичко, BattlEye не успя да спре измамниците, които вече са пробили защитите на системата, а честните играчи на PC са останали в по-малък брой. Ситуацията продължава да предизвиква дискусии сред геймърите, които искат по-добра поддръжка за Linux базирани устройства като Steam Deck.