Разработчиците на Dota 2 от студиото Valve неочаквано обявиха, че настоящият професионален сезон (известен още като Dota Pro Circuit или DPC) на популярната MOBA ще бъде последен. За причините за това решение авторите разказаха в официалния си блог. Форматът DPC се появи през 2017 г., за да замени системата с покани. Желаещите да се включат в турнира по киберспорт The International трябваше да натрупат определен брой квалификационни точки. Valve признава, че от гледна точка на функционалността Dota Pro Circuit е изпълнила предназначението си, но правилата и ограниченията, които съпътстват настоящата система, са направили професионалната сцена на Dota 2 "много по-малко забавна".

Според Valve състезателната Dota е била "по-здрава, по-стабилна и по-разнообразна" преди DPC, като организаторите са експериментирали с продължителността и местоположението на събитията, броя на отборите и самата идея за състезание. "Имаше нещо красиво в необременената лудост на частните домашни партита и наградите в стриди наред с гиганти като Dota Asia Championship и кратките състезания на закрито", каза Valve. Отмяната на Dota Pro Circuit няма да бъде краят на професионалната сцена на Dota 2: "Състезателната Dota е била с нас много преди системата DPC и ще бъде още дълго време".

Valve няма да се откаже и от The International - подготовката за турнира през 2024 г. е "в ход", а The International 2023 започва след четири седмици. Той ще се проведе от 12 до 29 октомври в Сиатъл.