Асиметричният онлайн хорър Friday the 13th: The Game от IllFonic и Gun Media скоро ще престане да функционира, а опитът да се даде втори живот на играта се сблъска с предвидимо, но все пак непреодолимо препятствие.

Припомняме, че поради изтичането на лиценза за франчайза Friday the 13th, разработчиците на Friday the 13th: The Game бяха принудени да изтеглят играта от пазара на 31 декември 2023 г., а 31 декември 2024 г. ще бъде моментът за спиране на сървърите.

Още на 1 април група модъри обявиха плановете си да съживят Friday the 13th: The Game след спирането на сървърите - проектът беше наречен Friday the 13th: Resurrected и беше с дата на пускане 15 април. Въпреки че съобщението не приличаше на лъжа, съдбата изигра жестока шега на Friday the 13th: Resurrected. На 8 април екипът получи писмо от представители на собственика на правата върху Friday the 13th (Horror Company) с искане за спиране на проекта.

Притежателят на авторските права заплаши модърите със съд, обвини ги в грубо нарушаване на авторските права (което беше посочено на разработчиците в общността) и поиска 150 хил. долара като компенсация за нанесените щети на марката Friday the 13th.

Resurrected беше отменен в отговор на призива на притежателя на авторските права. Сега екипът е зает с премахването на съдържанието, свързано с играта, включително профила в X и новостартиралия уебсайт.

Модърите благодариха на феновете за подкрепата им и изразиха съжаление за ситуацията: "Срамно е, че някой е готов да се бори с фенски проект, който не е спечелил нищо. Не сме имали намерение да навредим на марката" твърдят разработчиците.