От Apple са заявили на Epic Games, че няма да позволят Fortnite да се върне обратно в магазините за приложения на iOS или macOS, докато делото между двете компании не бъде финализирано и на последна инстанция. Главният изпълнителен директор на Epic Тим Суини сподели повече за комуникацията между двете страни. Компанията от Купертино заявява, че няма да позволи възстановяване на акаунта в програмата за разработчици на Epic "докато решението на Окръжния съд не стане окончателно и не подлежи на обжалване".

Apple изтегли Fortnite от iOS App Store през август миналата година. Това стана след като Epic добави алтернативен начин за плащане. Целта на разработчиците бе да се заобиколи 30-процентното възнаграждение, което Apple взема от покупки в приложението. Epic заведе дело срещу Apple заради свалянето на играта от App Store.

По-рано този месец съдията Ивон Гонсалес Роджърс се произнесе в полза на Apple по повечето точки, но налице бе и една малка победа за Epic. Съдията издаде заповед, която инструктира Apple да позволи на разработчиците на App Store да насочват потребителите към алтернативни системи за плащане. Заповедта трябва да влезе в сила на 9 декември. Последва обаче обжалване и завеждане на нови искове, които спират реално изпълнението на заповедта.

Като се има предвид колко време може да отнеме разрешаването на жалбите през различните нива на съдебната система, Суини посочва, че може да отнеме пет години, докато делото наистина приключи и Fortnite се върне в App Store.