Assassin's Creed Shadows, ролева екшън игра с отворен свят, чието действие се развива във феодална Япония, не беше харесана от някои японци още при обявяването ѝ. Твърди се, че един от тях е пуснал петиция, в която се иска Ubisoft да отмени играта.

Припомняме, че първият трейлър на Assassin's Creed Shadows събра рекорден брой нехаресвания за поредицата на фона на обвиненията в историческа неточност и критиките към образа на тъмнокожия самурай Ясуке.

Според анализатора Даниел Ахмад, повечето от недоволните от играта японци са критикували исторически неточности, свързани с архитектурата, обичаите и културните норми, а не цвета на кожата на един от героите. От недоволството загрижените геймъри са преминали към обжалване. Стартирала месец след пускането на Assassin's Creed Shadows, петиция в Change.org изисква Ubisoft да отмени играта, която "обижда японската култура и история".

"Ubisoft продължава да демонстрира липса на разбиране за същността и ролята на самураите. Това е сериозна обида за японската култура и история... Призоваваме Ubisoft незабавно да отмени издаването на Assassin's Creed Shadows", гласи текстът на петицията. Към днешна дата инициативата на Шимизу Тору - автор на петицията - е подкрепена от над 30,5 хил. души, повечето от които, съдейки по коментарите, не принадлежат към японците.

Вероятността Ubisoft да отмени издаването на Assassin's Creed Shadows или дори да направи някакви промени в него заради споменатата петиция е изключително малка. Очаква се играта да бъде пусната на 15 ноември за компютри (в Ubisoft Store и EGS), PS5, Xbox Series X и S.