Порталът PC Gamer обърна внимание на опасна уязвимост, която застрашава сигурността на акаунтите на потребителите на компютърната версия на онлайн трилъра Grand Theft Auto Online на разработчиците от студиото Rockstar Games.

Това е вратичка, която ви позволява да унищожавате или променяте героите на други геймъри и да "разбивате" акаунтите им, като ги изтривате или заключвате. Временното решение е да изтриете папката Rockstar в Документи и да рестартирате играта.

Играчите вече се оплакват от спиране на развитието на героя им, невъзможност да се присъединят към сесия на компютъра и сривове по време на процеса. Потребител на име Fluuffball е показал как изглежда "счупеният" акаунт - камерата се издига до небето и остава там.

Потребителската защитна стена Guardian засега предпазва уязвимостта, но нейният автор не иска да поеме отговорност в случай, че потребителят е конфигурирал неправилно програмата, затова временно е скрил защитните файлове в GitLab.

Dataminer Tez2 описва пропуска като "частично дистанционно изпълнение на код", а Speyedr (създател на Guardian) предупреждава за заплахата хакери да разработят пълноценно решение за дистанционно активиране на зловреден софтуер на компютри.

За щастие на общността на GTA Online за персонални компютри Rockstar Games осъзнава заплахата за геймърите. Екипът за поддръжка на студиото заяви, че възнамерява да отстрани уязвимостта в следващата планирана актуализация.

Припомняме, че в началото на 2022 г. заплаха за дистанционно изпълнение на код на чужд компютър спря сървърите на цялата трилогия Dark Souls за компютри. Отне повече от седем месеца, за да заработи отново мултиплейърът.