В днешно време стратегии излизат по-рядко, като дебютът на всяка такава е събитие. От друга страна, макар големите компании да се отдръпнаха от жанра, то "щафетата поведоха" много по-малки и независими създатели на игри. И макар реализацията не винаги да е на ниво, то идеи определено не липсват.

Именно такава е историята на Secret Government, която излезе преди няколко дена. На практика играта е гранд стратегия, много подобна на класиките на Paradox Interactive, като Europa Universalis. Вместо обаче да контролирате една нация и нейното правителство, вие се превъплътявате в ролята на тайна организация, която задкулисно контролира целия свят. Точно така, играта ви превръща в топ илюминат или лидер на друго влиятелно тайно общество.

Задачата ви е да инсталирате вашите членове на ключови държавни позиции, след което те да вземат решения във ваша полза. Създаването на войни, революции и развитието на определени възгледи и идеологии е част от механиката на играта. Възможно е дори да влезете в ролята на "тайно просветено братство", което да цели задкулисните си промени в полза на човечеството.

Но трябва да внимавате, точно както в Europa Universalis основният ви враг са други държави, така в Secret Government има други тайни организации, съревноваващи се с вас за глобална доминация.

Сравнението с Europa Universalis не е случайно - играта стартира през 17 век, а пред вас има карта с провинции и държави, в които може да действате.

Предвид популярността на конспирациите в Русия може би не е изненада, че издателят на играта е базираната в Москва компания 1C Entertainment. В портфолиото си тя има доста солидни стратегически заглавия, като поредицата Men of War.

Оценките в Steam са предимно положителни, а Secret Government е в ранен достъп и се продава за 19,99 евро без промоция. От демото, което имахме възможността да пробваме установихме, че играта не е натоварваща дори и за по-слаби конфигурации, а геймплеят наистина е в духа на добрите гранд стратегии.